Skupština Republike Kosova

Sa nastavka Plenarne sednice

21.10.2020

Skupština Republike Kosova je nastavila rad sa nedovršenim  tačkama dnevnog reda sa prethodnih sednica. 
 Na početku, predsednica, dr. Vjosa Osmani,  je informisala Skupštinu, da shodno Poslovniku, član 20., dana 19. 10. 2020. god. je formirana  Parlamentarna grupa  
„ Nisma-AKR“ sa 6. poslanika i da je za predsednika ove grupe imenovan poslanik   Endrit Shala.
Potom se glasalo  o  imenima predloženih od  ove parlamentarne grupe za članstvo u parlamentarnim komisijama, izuzev od dve istražne parlamentarne komisije, koje će biti dopunjene na nekoj od narednih sednica.  
Predsednica Skupštine, g-đa Osmani,  u nastavku je procesirala  sa preostalim tačkama za glasanje,  sa prethodnih sednica.  
Nacrt zakona br.  07/L-025  o ratifikaciji sporazuma između  Republike Kosova i Međunarodne  asocijacije  za razvoj, vezano sa finansiranjem programa  - podsticanje  i istraživanje mogućnosti  za obezbeđenje vode, Nacrt zakona br.   07/L-035 o ratifikaciji Sporazuma o kreditu za likvidnost hitnosti vitalne infrastrukture,  između Republike Kosova i Evropske Banke za obnovu i razvoj  i  Nacrta zakona br.   07/L-036  o ratifikaciji   Finansijskog ugovora između Republike Kosova i  Evropske banke za investicije za projekat Impijant  otpadnih voda u Gnjilanu, nisu  izneti na glasanje, s obzirom da  u sali nije bio prisutan br. od   80. poslanika, koliko je potrebno za  usvajanje.   
Glasanja nije bilo ni o Nacrtu  zakona br. 07/L-037 o izmenama i dopunama  Zakona br. 02/L-31 o verskim slobodama na Kosovu,  s obzirom  da  sednici nisu prisustvovali   poslanici  iz srpske zajednice  i  bez dve trećine  njihovih glasova ne može se ovaj Zakon usvojiti.  
Skupština nije imala kvorum  niti za odlučivanje  o Nacrtu zakona br. 07/L-013 o peticijama.  
Nakon obrazlaganja  Ministra pravde, g-dina Selim Selimi, i  stavova parlamentarnih grupa,  nije bilo kvoruma za odlučivanje niti za  Nacrt civilnog kodeksa Republike Kosova, br.  07/L-019.

Međutim, Skupština je u načelu usvojila  Nacrt zakona br.   07/L-026  o izmenama i dopunama Zakona  br.   03/L-174  o finansiranju političkih subjekata, izmenjenog i dopunjenog Zakonom br.   04/L-058 i Zakonom br. 04/L-122, kao i  Zakonom br. 003/L-073 o opštim izborima  u Republici Kosova, izmenjenog i dopunjenog Zakonom br.  03/L-256.