Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadgledanje Agencije protiv korupcije

04.08.2020

Komisija za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadgledanje Agencije protiv korupcije, održala je danas (utorak), redovnu sednicu, kojoj je predsedavao Shkëmb Manaj, predsednik.
Na ovoj sednici, Izvršni direktor Akademije pravde Enver Fejzullahu, izveštavao je o radu ove institucije tokom 2019. godine. 
Fejzullahu govorio je o obukama koje je Akademija pravde održala za sudije i tužioce. On je takođe izveštavao i o izazovima, naročito o nedostatku budžeta i radnih prostorija za ovu instituciju.  
Fejzullahu je ocenio da je Akademija pravde dodatna vrednost institucija Kosova. 
Takođe, na ovoj sednici, o radu Agencije protiv korupcije tokom 2019.godine izveštavao je Shaip Havolli, direktor. 
Havolli, stavio je do znanja da Agencija protiv korupcije tokom 2019.godine prijavila je 119 lica, osumnjičena za uključivanje u koruptivne postupke. 
“Takođe, rokom izveštajnog perioda APK, uputila je 8 slučajeva nadležnim administrativnim organima za pokretanje disciplinske procedure protiv 8 službenih lica institucija Republike Kosova”, rekao je Havolli. 
On je govorio i o procesu deklarisanja imovine od strane visokih javnih službenika, nadgledanju ovog procesa, Zakona o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije, Zakona o zaštiti uzbunjivača, kao i izazovima sa kojim se suočava ova institucija.  
Havolli je rekao da je u procesu izmena –dopuna Zakona o Agenciji protiv korupcije i Zakona o deklarisanju, poreklu i kontroli imovine i poklona visokih javnih službenika.  
Ispred članova Para Komisije za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadgledanje Agencije protiv korupcije, o jednogodišnjem radu Centralne izborne komisije za 2019. izveštavala je Valdete Daka, predsednica. 
Ona je govorila i o dva značajna procesa koja su se dogodila tokom 2019: izborima za predsednike četiri opština na severu zemlje i prevremenim parlamentarnim izborima od 6. oktobra. 
Daka je rekla da je izborni proces od 6. oktobra ocenjen kao najbolji, ne samo na Kosovu, već i Regionu. 
Članovi Komisije za zakonodavstvo, mandate, imunitete, Poslovnik Skupštine i nadgledanje Agencije protiv korupcije, pozdravili su rad Akademije pravde, Agencije protiv korupcije i Centralne izborne komisije, kao i obećali podršku za ove institucije.