Skupština Republike Kosova

Sa vanredne sednice skupštine Kosova

28.12.2020

Skupština je usvojila u prvom čitanju Nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo, za 2021. godinu

Sa 64. glasova za, poslanici skupštine Republike Kosovo usvojili su u prvom čitanju Nacrt zakona broj 07/L-041 o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo, za 2021. godinu.

Nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet razmotren je na vanrednoj sednici, koju je sazvao predsednik Parlamentarne grupe LDK-a Arben Gashi i 45. poslanika potpisnika i kojom je predsedavala predsednica skupštine Republike Kosovo, dr. Vjosa Osmani.
 
U početku je Skupština je usvojila predlog inicijatora za odstupanje od proceduralnih i vremenskih rokova u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Kao predlagač vanredne sednice, poslanik Arben Gashi pozvao je svoje kolege da glasaju o nacrtu budžeta, rekavši da danas pozicija i opozicija trebaju raditi zajedno, kako bi institucije funkcionisale i nakon raspuštanja Skupštine, nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda u vezi sa legitimitetom Vlade Republike Kosovo.

 „Izuzetno je važno da država ima budžet za funkcionisanje institucija čak i kada se Skupština raspusti. Danas nas ne treba doživljavati kao Vladu i kao Skupštinu, jer Vlada i Skupština ne postoje. Na nas danas treba gledati kao na predstavnike naroda i njihovih interesa i samo toliko. Danas moramo dati signal jedinstva, danas moramo dati poruku da smo za državne interese posvećeni i ujedinjeni i prevazilazimo političke i partijske interese. Danas moramo pokazati da imamo kapacitet da se ujedinimo za ono što se naziva nacionalnim interesom“, rekao je Gashi.

Prema njegovim rečima, glas za budžet danas je glas za državu Kosovo, dok glas protiv budžeta nije glas protiv vlade Hoti, jer je presudu, prema njegovim rečima, za ovo pitanje doneo Ustavni sud.

Nakon g. Gashi, govor je održao predsednik Komisije za budžet i transfere Hekuran Murati, koji je predložio da, pre nego što se stavi na glasanje nacrt budžeta o budžetskim izdvajanjima za 2021. godinu, Skupština odluči o produženju budžeta za tri meseca, kako zemlja ne bi ušla u krizu. 

„Da ne bismo rizikovali, predlažem da mi kao Skupština prvo usvojimo odluku o produženju budžeta za februar i mart, odluka koja, prema njegovim rečima, važi ako ne postoji zakon o budžetu, a u slučaju da zakon o budžetu dobije glasove i stupi na snagu, odluka koja je doneta postaje nepotrebna“, rekao je Murati.

Predsednik PG Vetevendosje, Liburn Aliu, takođe je bio za ovaj predlog, rekavši da nacrt budžeta nije u nacionalnom interesu a nacrt budžeta je nazvao od nelegitimne Vlade.

„Zato, još u početku legitimitet ne postoji. Nemate pravo da donesete nacrt budžeta. Vi pokušavate da budete sve crnji ovih dana koji su vam preostali, a ovaj nacrt budžeta je crn “, rekao je Aliu.

Aliu je kritikovao vladu zbog toga što nije izdvojila sredstva za zdravstvo i obrazovanje, već za infrastrukturu.

U ime LDK, predsednik Parlamentarne grupe Arben Gashi rekao je da će Demokratski savez Kosova uvek biti tu da zaštiti interese države.

„Interes zemlje je da osnovne institucije funkcionišu, da kosovski nastavnici, da kosovska policija i vojnici imaju plate, da sve institucije funkcionišu, a za ostalo ostaje da se izmerimo u izbornoj borbi“, rekao je Gaši.

Predsednik Parlamentarne grupe PDK, Bedri Hamza, rekao je da će PDK glasati za nacrt budžeta i time, prema njegovim rečima, dokazuje da je PDK opozicija vladajućih partija, ali ne i opozicija države.

Hamza je rekao da ni LDK ni Vetevendosje nisu uspele da izglasaju kosovski budžet na vreme, a da će PDK izglasati isti. 

„Mi ćemo glasati za ovaj budžet zbog građana. „Mi smo opozicija vladajućih partija, ali ne i opozicija države“, rekao je Hamza.

U ime AAK-a, poslanik Gazmend Abrashi rekao je da podržavaju nacrt budžeta za 2021. godinu, dok i dalje ostaje zahtev AAK-a da građanima treba podeliti 100. evra zbog krize izazvane pandemijom i preduzetim merama od Vlade.

„Uvidevši situaciju izazvanu merama preduzetim u borbi protiv pandemije, koje su pogodile svaku porodicu u zemlji, troškovi će biti veći, a ovo će biti direktna pomoć za svaku porodicu na Kosovu. Ovaj način distribucije je lak i prihvatljiv “, rekao je Abrashi.

Nisma-AKR-6+ takođe su za budžet za 2021. godinu. Predsednik Parlamentarne grupe Endrit Shala rekao je da ih nijedan razlog ne opravdava u odnosu na potrebe građana jer oni žele svoje plate za posao koji rade.
Shala je takođe zatražio od drugih parlamentarnih grupa da ne komplikuju život građana i da glasaju za ove sporazume.

„Uzimajući u obzir okolnosti kao rezultat odluke Ustavnog suda i istovremeno uzimajući u obzir potrebu da država ima finansijsku stabilnost i da takođe ne ugrožava plate građana zemlje, mi kao NISMA-AKR-6 + glasaćemo za budžet za 2021. godinu “, rekao je Shala.

Nakon izjava parlamentarnih grupa, obratila se ministarka finansija Hikmete Bajrami i zatražila je od poslanika da glasaju o nacrtu budžeta za 2021. godinu.

Bajrami je rekla da za 2021. očekuju ekonomski rast od 5,2 odsto, dok nacrt budžeta, prema njenim rečima, ima dva prioriteta, suočavanje sa pandemijom i stvaranje uslova za oporavak.

„Sada je potrebno da se ovaj nacrt budžeta izglasa kako se ne bi blokirale institucije zemlje, kako bi se život mogao nastaviti, iako smo ušli u predizbornu kampanju. Nacrt budžeta odnosi se na dva prioriteta, suzbijanje pandemije i stvaranje uslova za oporavak. Koliko god meseci budemo bili na dužnosti, to se treba dozvoliti jer je to u interesu građana “, rekla je ministarka Bajrami.

Bajrami je rekla da će projektovani prihodi za 2021. godinu biti 1,9 milijardi, dok će rashodi biti oko 2,5 milijarde.

„Iako su teški uslovi da se predvidi šta će se dogoditi, pokušali smo zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom da pružimo neke približne cifre da predvidimo kakav će biti ekonomski rast za 2021. godinu. U 2021. godini predvideli smo da ćemo imati ekonomski rast od 5,2 procenta. Ovaj budžet je jedan od ključnih instrumenata za osiguravanje ovog povratka. Predvideli smo da će prihodi biti 1,9 milijardi evra, a rashodi 2 milijarde i 412 miliona evra “, rekla je Bajrami.

Nakon izjava predsednika Parlamentarnih grupa i predstavnika Vlade, otvorena je rasprava u kojoj je bilo nesuglasica i neslaganja u vezi sa predlogom zakona o budžetskim izdvajanjima. Nakon rasprava, nacrt zakona stavljen je na glasanje, dobivši glasove 64. poslanika.

Nakon glasanja u prvom čitanju, predsednik Parlamentarne grupe LDK-a predložio je novu sednicu, na kojoj će se nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima razmatrati u drugom čitanju.

Predlog g. Gashi za novo zasedanje za sutra, u 14:00 (utorak, 29.12.2020. god.) usvojen je od svih Parlamentarnih grupa, osim Pokreta Samoopredeljenje. 

Na kraju je predsedavajuća zasedanja Arberie Nagavci stavila na glasanje neke međunarodne sporazume. Sporazum između Vlade Kosova i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi sa programom podsticanja i omogućavanja mogućnosti za bezbednost vode nije izglasan zbog nedostatka odlučivanja.

Dok je jednoglasnim glasovima usvojen Nacrt zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu za hitnu likvidnost bolničke infrastrukture između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj i Nacrt zakona o potvrđivanju finansijskog ugovora između Republike Kosovo i Evropske investicione banke za projekat postrojenja za otpadne vode u Gnjilanu.