Skupština Republike Kosova

Čelnik Skupštine: Prizrenska liga predstavlja politički vrhunac narodnog pokreta

10.06.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta Hajrullah Çeku i gradonačelnikom Prizrena Mytaher Haskukom, odao je počast spomeniku liderima Prizrenske lige , u čast godišnjice 143. ovog važnog događaja nacionalne istorije. 

Čelnik Skupštine Konjufca u svom govoru u čast ovog dana rekao je da je 10. jun veoma važan datum za celu albansku naciju, jer se, kako je rekao, ovaj datum smatra polaznom tačkom prekretnice albanske istoriografije, koja je snažno zapisana u okviru naše nacionalne, kolektivne i identitetske svesti.  

Rekao je da Prizrenska liga predstavlja politički vrhunac narodnog pokreta koja je doprinela zaštiti albanskih teritorija.
Predsednik Skupštine rekao je da nije slučajno što se tih stotina predstavnika albanskih teritorija okupilo u istorijskom Prizrenu, jer je, kako je rekao, to bilo najsigurnije mesto i koje je, u smislu albanske geografije XIX veka, činilo geografski epicentar albanske nacije.   

“Posle slavnih ratova Gjerga Kastriota-Skenderbeu, ovo je najvažniji događaj koji dolazi u XIX veku. Dok su u XX veku najvažniji događaji za našu naciju početkom tog veka, a to je proglašenje nezavisnosti Albanije, a ovaj vek se završava slavnim ratom Oslobodilačke vojske Kosova i oslobađanjem Kosova od Srbije. Kao što je poznato, najvažniji događaj XXI veka je proglašenje Republike Kosovo “, rekao je predsednik Skupštine Konjufca. 

Prisutnima su se takođe obratili i ministar kulture, Hajrullah Çeku i gradonačelnik Prizrena, Mytaher Haskuka.

Događaj je nastavljen posetom predsednika Konjufce u zgradi Prizrenske lige, zaključivši je svojim učešćem na izložbi prof. Dr. Ukë Xhema, sa prezentacijom izabranih fotografija za ovaj dan.