Skupština Republike Kosova

Sa radova plenarne sednice

25.11.2021

Skupština Republike Kosovo je na današnjoj plenarnoj sednici, kojom je predsedavao predsednik Glauk Konjufca, razmotrila Nacrt zakona br. 08/L-066 o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2022. godinu.

Sednica je počela izjavama van dnevnog reda i parlamentarnim pitanjima poslanika, na koje su dobili odgovore iz vladinog kabineta.

Nakon toga, u ime Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, zamenica predsednika Jeta Statovci je predložila izmenu dnevnog reda uvođenjem na razmatranje Nacrta zakona br. 08/L-067 o inspekcijama, izbegavajući predviđene proceduralne rokove poslovnikom Skupštine Republike Kosovo, predlog koji je usvojen većinom glasova poslanika.

Zatim, predlogom PG LVV-a i PDK-a za zamenu poslanika u skupštinskim komisijama, većinom glasova, ovaj predlog je dobio neophodnu podršku poslanika prisutnih na sednici.

Dalje, ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, predstavio je i obrazložio pred Skupštinom Nacrt zakona br. 08/L-066 o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2022. godinu.

„Danas pred Vama kao Vlada predstavljamo Nacrt zakona o budžetskim izdvajanjima za 2022. godinu. Što se tiče godine koju ostavljamo iza sebe, pažljivo smo pratili glavne ekonomske pokazatelje, tokom perioda januar-septembar ove godine, a prema podacima koje je objavila Kosovska agencija za statistiku, bruto domaći proizvod tokom prve polovine 2021. godine, zabeležio je prosečan porast od 10,5%, porast koji je u skladu sa našim očekivanjima za snažan ekonomski oporavak, nakon ublažavanja restriktivnih mera donetih u okviru pandemije COVID-19“, naglasio je Murati.

Na kraju svog izlaganja o prezentaciji Nacrta zakona br. 08/L-066, ministar Murati je zatražio podršku poslanika Skupštine da glasaju o ovom nacrtu zakona u prvom čitanju.

Dalje, u ime PG LVV-a, govorila je poslanica Mimoza Kusari-Lila, koja je između ostalog rekla da nacrt budžeta za 2022. uključuje principe upravljanja zasnovane na transparentnosti, odgovornosti, smanjenju potrošnje i zaustavljanje nepotrebnih potrošnji odlukama prethodnih vlada.

Iz PG PDK-a, reč je uzeo poslanik Mergim Lushtaku, koji je rekao da nacrt budžeta za 2022. ne daje nikakvu poruku poboljšanja za dobrobit građana, za obrazovno stanje ili za zdravstvo. On je rekao i da nema nade za povećanje plata zaposlenih i da se ne očekuju promene čak ni u poslovanju koje je narušila pandemija.

U međuvremenu, iz PG LDK, reč je uzeo poslanik Avdulah Hoti, koji je, pozivajući se na predstavljeni nacrt budžeta, rekao da u naredne tri godine nisu predviđena veća ulaganja u infrastrukturu i da se ne očekuje pomoć za privatni sektor, niti se ne očekuje povećanje plata u zdravstvenom sektoru. 

Poslanik Pal Lekaj iz PG AAK-a je naglasio da u nacrtu budžeta za 2022. godinu koji je predstavila Vlada, povećanje plata uopšte nije tretirano, uprkos povećanju cena hrane, dok je povećanje poljoprivrednih subvencija od 11 miliona evra, prema njemu obična stvar i nedovoljna je u poređenju sa potrebama ovog sektora.

U ime PG Multietnička poslanica Duda Balje iznela je neke zahteve u vezi sa nedovršenim projektima iz prethodnih godina, kao što su izgradnja kuća za porodice nevećinskih zajednica i zahtevi za rešavanje problema nestašice vode za bošnjačku i tursku zajednicu.

Tokom celog dana nastavljena je rasprava o Nacrtu zakona u kojoj su poslanici izneli stavove o planiranju budžeta koje je izvršna vlast predvidela za narednu godinu.

Po završetku rasprave, predsednik Skupštine Konjufca stavio je na glasanje Nacrt zakona br.08/L-066, koji je sa 65 glasova za, bez glasova protiv i bez uzdržanih, usvojen u Skupštini.

Planirano je da budžet za narednu godinu bude 2 milijarde 746 miliona.

Poslanik Armend Muja je u ime PG LVV-a predložio da se dalje razmatranje Nacrta zakona obavi po ubrzanom postupku, odstupanjem od proceduralnih rokova, da se na posljednjoj plenarnoj sednici zakazanoj za ovu godinu pređe na drugo razmatranje. Poslanik Muja je predložio da se održi 22.12.2021.

Radovi današnje sednice završeni su usvajanjem predloga PG LVV-a za razmatranje ovog nacrta zakona po ubrzanoj proceduri.

Takođe danas, u okviru 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pokrenuta je kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ povodom toga, poslanici Skupštine Kosova su stavili narandžaste šalove, marame i druge simbole, kao podrška aktivizmu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Sednica se nastavlja sutra u 10.00 časova.