Skupština Republike Kosova

Članovi Komisije za javnu administraciju, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj razgovarali su sa građanima opštine Prizren povodom Nacrta zakona o KPM-u.

08.04.2024

Članovi Komisije za javnu administraciju, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj, pod rukovodstvom predsednika Valon Ramadani, nakon javnih rasprava sa građanima raznih opština Kosova u vezi sa Nacrtom zakona o Nezavisnoj komisiji za medije, boravili su danas u Prizrenu.

Kao rezultat toga, u sali Skupštine ove opštine, članovi komisije saslušali su predloge, preporuke i primedbe građana koji su bili prisutni na javnoj raspravi u vezi sa Nacrtom zakona o KPM.

Prisutni na ovoj javnoj raspravi su se uglavnom bavili i predstavili širok spektar pitanja vezanih za medijske sadržaje, kazne za prekršaje, pitanja finansijske transparentnosti medija, licenciranje medija, etički kodeks, izveštavanje, osetljivost i rodnu zastupljenost, kao i pravila oglašavanja.

Na pitanja prisutnih odgovarali su predsednik Komisije Valon Ramadani i poslanik Besim Muzaqi, ističući da će nacrt zakona regulisati važne aspekte medija i njihovog rada, štiteći opšti interes građana, uvek u skladu sa direktivama i kriterijima EU. 

Podsticanje proizvodnje štampanih dnevnih novina bila je jedna od preporuka koja je dobila posebnu pažnju, navodeći njen značaj i objektivno, nepristrasno i sveobuhvatno informisanje o različitim društvenim aspektima.

Predsednik Ramadani je napomenuo da je nacrt zakona izrađen na osnovu važećeg zakona i u konsultaciji sa svim ostalim relevantnim akterima, uključujući redovne sastanke sa profesionalcima u ovoj oblasti, civilnim društvom, građanima iz različitih opština Kosova, lokalnim i međunarodnim partnerima.
 
Zahvalivši se učesnicima na njihovom konstruktivnom doprinosu, predsednik Ramadani je naglasio da preporuke kao takve najbolje služe izradi nacrta zakona.

Javne rasprave za ovaj nacrt zakona nastaviće se u subotu, 13.04.2024. godine u Opštini Peć sa početkom u 11:00 časova i u Opštini Đakovica od 14:00 časova.