Skupština Republike Kosova

Govor predsednika Generalne komisije za pravosuđe, unutrašnje poslove i bezbednost, poslanika Mefail Bajqinovci, održanog na sednici Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi 

21.04.2024

Poštovane kolege,
Poštovani predsedavajući delegacija,
Poštovani nacionalni koordinatori,
Dame i gospodo,

Izveštaj „Bezbednosni izazovi u zemljama jugoistočne Evrope: političke i bezbednosne posledice kao izazov miru i stabilnosti u regionu“ ima za cilj da pruži jasnu analizu i sveobuhvatno razumevanje regionalne bezbednosne dinamike i potencijalnih pretnji članicama SEECP-a o uticaju spoljnih pretnji po mir, bezbednost i stabilnost Jugoistočne Evrope koje dolaze kao rezultat nastavka i širenja novih sukoba 2023. godine u Evropi i šire. 

Ipak, glavni fokus je na uticaju spoljnih pretnji na mir, bezbednost i stabilnost regiona jugoistočne Evrope. Na osnovu toga, u izveštaju se ističe da su dešavanja u 2023. godini pokazala pokušaje pogoršanja stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope. Priština i Sarajevo označavaju ozbiljne slučajeve napetosti, koje mogu dovesti do velikih nesigurnosti, kao rezultat spoljnih tenzija i pretnji. Sve veće bezbednosne pretnje i tenzije u Prištini, usled nastojanja Beograda da destabilizuje severne opštine Kosova, i napora entiteta Republike Srpske da se otcepi od Sarajeva, posebni su aspekti koje se ističe u izveštaju. 

Takođe identifikuje se vojni pristup Beograda, umešanost „Projekta 5000” i povećanje budžeta za odbranu kao direktne pretnje Prištini i Sarajevu, dovodeći u pitanje napore Zapada za stabilnost u regionu. 

Prema izveštaju, čak i američki obaveštajci predviđaju i povećanje etničkih tenzija u regionu, koje nacionalistički lideri mogu iskoristiti za političke prednosti i ometanje integracije u EU i NATO. 

Kao zaključak, u svetlu izveštaja, jasno je da je ruska vojna okupacija Ukrajine izazvala značajne izazove u oblasti bezbednosti i politike, ugrožavajući mir i stabilnost nekih članica SEECP. 

Vredi napomenuti da se ogromna većina članica SEECP-a uskladila sa zapadnim zemljama u sankcionisanju Rusije zbog vojne agresije protiv Ukrajine, ali i dalje ima članica koje samostalno sprovode svoju spoljnopolitičku agendu, pokušavajući tako da izbalansiraju odnose između Zapada i Rusije. Takav pristup naglašava potrebu za kontinuiranom pažnjom na ovu složene dinamike. 

Regionalna stabilnost je očuvana, iako namera Beograda da poveća militarizaciju oružanih snaga i da ojača specijalne snage kroz „Projekat 5000”, zauzvrat, predstavlja direktnu pretnju za Prištinu i Sarajevo. Ovo takođe dovodi u pitanje ulaganja zapadnih zemalja u regionalnu stabilnost na Zapadnom Balkanu. 

Konačno, izveštaj naglašava potrebu za kontinuiranom pažnjom na složenu dinamiku regionalne bezbednosti i efikasno suočavanje sa izazovima kako bi se osigurala stabilna i sigurna budućnost regiona. 

Poštovane kolege, na osnovu nalaza izveštaja ali i bezbednosne situacije u našim zemljama. U cilju sprečavanja regionalnih bezbednosnih izazova da se obezbedi stabilna i sigurna budućnost za region i stranke u SEECP. 

Kao predsedavajući ove komisije, dozvolite mi da istaknem da smo, bez obzira na spoljne pretnje, zainteresovani za dobrosusedstvo i neophodno je da negujemo duh međusobnog poštovanja i saradnje. 

U tom kontekstu, važno je osuditi akte narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, bez obzira na njihov izvor, kao što je važno prekinuti saradnju sa Moskvom. 

U međuvremenu, saradnja sa evro atlantskim institucijama i zapadnim partnerima i dalje je od suštinskog značaja za upravljanje bezbednosnim pitanjima i zaštitu regiona. 

Svi ovi postupci moraju biti zasnovane na poštovanju demokratskih vrednosti i osnovnih prava bez diskriminacije.