Skupština Republike Kosova

Komisija za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport

12.04.2024

Danas je Komisija za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport, pod rukovodstvom predsednika Ardian Gola, održala sledeću sednicu na kojoj je razmotren Nacrt zakona br. 08/L-207 o školskim udžbenicima. 

Osvrćući se na navedeni nacrt zakona, predsednik Gola je rekao da je nakon njegovog usvajanja na prvom čitanju, u skladu sa odlukom predsednika Skupštine Glauka Konjufce, nadležna komisija nastavila dalje razmatranje istog, u kom slučaju formirala radnu grupu za detaljniji pregled.

Po Skupštinskoj proceduri i praksi, na ovoj sednici je pozvana ministarka obrazovanja, Arbёrie Nagavci.

Prezentaciju rada radne grupe, uključujući i amandmane iste, u vezi sa Nacrtom zakona o školskim udžbenicima, obavila je predsedavajuća grupe, poslanica Arijeta Rexhepi.

Predsedavajuća Rexhepi je prvo naglasila da je u ovim amandmanima, ukupno 11, diskutovano i takođe uključeni predlozi koji su dati tokom javne rasprave, da bi se zatim pristupilo razmatranju svakog od amandmana po na osob.

Tako da nakon iznošenja amandmana članovi komisije nisu ništa dodali, svi su glasali jednoglasno i nacrt zakona je zajedno sa njima išao na razmatranje stalnim Parlamentarnim komisijama.