Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za zdravstvo i socijalno staranje

16.04.2024

Komisija za zdravstvo i socijalno staranje održala je okrugli sto na temu „Oralno zdravlje, dostignuća i izazovi“, pod rukovodstvom poslanika Mirsad Shkreta, člana ove komisije.

Na ovom stolu su učestvovali ministar zdravstva i socijalne zaštite Arben Vitia, poslanici, kao i predstavnici zdravstvenih i obrazovnih institucija.

Poslanik Shkreta, nakon predstavljanja dnevnog reda ovog stola, napravio je kratak rezime pitanja oralnog zdravlja na Kosovu.

Ministar Vitia je takođe govorio o situaciji u kojoj se Kosovo nalazi u oblasti oralnog zdravlja. Ministar Vitia je između ostalog rekao da treba izgraditi pravu strategiju, počevši od glavnog elementa, kreiranja baze podataka, zatim zakonskih poboljšanja i potrebnih organizacionih direktiva do informativnog rada u školama za oralno zdravlje.

Zatim su poslanici koji su učestvovali izrazili svoju zabrinutost u vezi sa oralnim zdravljem, ozbiljno se osvrnuvši na tešku poziciju u kojoj se Kosovo nalazi.

U razgovorima je rečeno da 12,5 posto dece do 12 godina ima 3 do 5 pokvarenih ili izvađenih zuba.

Tokom razgovora, predstavnici zdravstvenih i obrazovnih institucija su se bavili različitim problemima u vezi sa stanjem i unapređenjem rada u oblasti oralnog zdravlja.

Ovaj sto je zatvorila predsednica Komisije za zdravstvo i socijalno staranje, Fatmire Kollçaku, koja je tokom diskusije dala ideje o tome kako poboljšati oralno zdravlje na Kosovu.

S obzirom na situaciju, zajednički je zaključak da je, između ostalog, potrebno raditi više informativnih kampanja u školama kako bi se podigla svest o oralnom zdravlju.