Skupština Republike Kosova

U Skupštini Kosova održan je sastanak Generalnog odbora za pravosuđe, unutrašnje poslove i bezbednost Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE)

21.04.2024

U Skupštini Republike Kosovo nastavljen je rad Parlamentarne skupštine Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (PS PSJIE) sa temom „Izazovi u oblasti bezbednosti u zemljama Jugoistočne Evrope: političke i bezbednosne posljedice kao izazov za mir i stabilnost u regionu”.

Rad Skupštine razvila je Opšta komisija za pravosuđe, unutrašnje poslove i bezbednost, koju je zvanično otvorio predsednik ove komisije, poslanik Skupštine Kosova, Mefail Bajqinovci, koji je prvi poželeo dobrodošlicu članovima ove skupštine.

Radnoj sednici je prethodio govor ministra odbrane Republike Kosovo Ejup Maqedonci.

Ministar Makedonije je, zahvalivši se prisutnima na učešću, istakao značaj ovakvog sastanka sa sadržajnim razgovorima o pitanjima koja se tiču zemalja Zapadnog Balkana.

Baveći se kontroverznim pitanjima ruske agresije u Ukrajini, prvi Ministarstva odbrane Kosova saopštio je da je situacija na Balkanu i dalje nestabilna zbog tenzija između Srbije i Kosova i drugih pitanja koja su direktno vezana za bezbednost i odbranu.

Ministar Maqedonci je takođe istakao da je u opštem interesu zemalja Zapadnog Balkana da se kroz međuparlamentarnu diplomatiju i evropsku saradnju pronađu mehanizmi za evropske integracije.

Ministar Maqedonci je takođe govorio o ruskim naporima da destabilizuje region, uključujući i lažne vesti.

Potom je radnja nastavljena podnošenjem izveštaja članova ove skupštine.

Koordinator JIE i viši analitičar ekonomskih politika, Arslan Umut Ergezer, tokom predstavljanja sigurnosnog barometra šest zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog, govorio je o pitanju korupcije. Dalje, govoreći o nalazima izveštaja o migracijama građana, poslanik Umut Ergezer rekao je da je veliki broj građana iz šest zemalja Zapadnog Balkana zainteresovan za migraciju u druge zemlje.

"Više od 50 odsto mladih u našim zemljama želi da napusti svoje zemlje", rekao je Umut Ergezer, dodajući da je taj procenat još veći kada je u pitanju sigurnost za ekonomsku budućnost građana.

Migracije i sigurnost su, kako je rekao, međusobno povezane, pa rat u Ukrajini, odnosno njegov nastavak, još više stvara osećaj nesigurnosti kod građana zemalja Zapadnog Balkana.

U međuvremenu, tokom predstavljanja nalaza izveštaja „Izazovi u oblasti sigurnosti u zemljama Jugoistočne Evrope: političke i sigurnosne posledice kao izazov za mir i stabilnost u regionu“, predsedavajući Generalne komisije za pravosuđe , unutrašnjih poslova i bezbednosti, poslanik Bajqinovci je rekao da je glavni fokus na uticaj spoljnih pretnji na mir, bezbednost i stabilnost regiona jugoistočne Evrope.

“U izveštaju se ističe da je razvoj događaja iz 2023. godine pokazao pokušaje pogoršanja stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope. "Priština i Sarajevo obeležavaju ozbiljne slučajeve napetosti, koje mogu dovesti do velikih nesigurnosti, kao rezultat vanjskih tenzija i pretnji", rekao je Bajqinovci.

U tom kontekstu, Bajqinovci je dodao da su rastuće bezbednosne pretnje i tenzije u Prištini, zbog nastojanja Beograda da destabilizuje severne opštine Kosova i nastojanja etničke grupe Republike Srpske da se otcepi od Sarajeva, posebni aspekti koje ovaj izveštaj ističe.

Takođe, poslanik Bajqinovci je rekao da prema ovom izveštaju američki obaveštajci predviđaju i porast etničkih tenzija u regionu, što nacionalistički lideri mogu iskoristiti za političke prednosti i sprečavanje integracije u EU i NATO.

"U zaključku, u svetlu izveštaja, jasno je da je ruska vojna okupacija u Ukrajini postavila važne izazove u oblasti sigurnosti i politike, ugrožavajući mir i stabilnost nekoliko zemalja članica PSJIE", naglasio je poslanik Bajqinovci da je Kosovo bez obzira na spoljne pretnje zainteresovano za dobrosusedstvo, međusobno poštovanje i saradnju.

Nakon završetka rasprave, nije bilo kvoruma za donošenje odluke o usvajanju nacrta izveštaja i rešenja, jer je poslanik iz Republike Severne Makedonije napustio prostoriju.

Poslanici Kosova, Albanije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine učestvovali su u radu Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE), koja je danas završena.