Skupština Republike Kosova

Komisija za ekonomiju… održala je javnu raspravu sa predstavnicima biznisa

23.07.2021

Komisija  za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu održala  je danas javnu raspravu u vezi sa nadzorom nad sprovođenjem Zakona o privrednim društvima.

U javnoj raspravi kojom je predsedavala poslanica Mimoza Kusari-Lila, bila su prisutna poslovna udruženja i predstavnici komora koji predstavljaju različita preduzeća na Kosovu.

Pored poslanice Kusari-Lila, bili su prisutni i potpredsednica Komisije  za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu Jeta Statovci i član ove komisije Driton Hyseni.

Poslanica  Kusari-Lila je naglasila da se Zakon o poslovnim preduzećima na Kosovu ne primenjuje u potpunosti, sa posebnim naglaskom na rodnu kvotu u bordovima kompanija. Prema njenim rečima, mali broj kompanija na Kosovu sprovodi ovu obavezu koja proizlazi iz odgovarajućeg  zakona.

S druge strane, predstavnici biznisa naglasili su potrebu za izmenu nekih članova ovog zakona, jer su rekli da ometaju ekonomski razvoj zemlje i dolazak investitora iz inostranstva.

Poslanica  Kusari-Lila zatražila je od predstavnika prisutnih preduzeća da do 30. jula pošalju primedbe i predloge u vezi sa Zakonom o privrednim društvima, kako bi se regulisala pitanja koja olakšavaju poslovanje preduzeća na Kosovu.