Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Akademija nauka i umetnosti Kosova – nosilac procesa izgradnje države 

21.06.2022

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, u pratnji predsednika Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport, Ardian Gola, i šef kabineta, Ilir Kerceli, posetili su Akademiju nauka i umetnosti Kosova (ANUK), gde su ih primili predsednik, akademik Mehmet Kraja i Predsedništvo ove institucije.

Ovom prilikom predsednik Konjufca je pohvalio ulogu ANUK-a u procesima kroz koje je Kosovo prošlo, kao i njen doprinos u izgradnji države Kosovo.

„Pre nego što smo imali državu, nosilac državotvornog procesa je bila Akademija nauka i umetnosti Kosova, institucija sastavljena od najeminentnijih ličnosti, istaknutih intelektualaca, koji su dali izuzetan doprinos. Akademije su te koje istražuju izazove i onda daju svoje ciljeve kako da se ti izazovi reše u državi, ali i u društvu. Takva je bila uloga Akademije nauka i umetnosti Kosova“, istakao je predsednik Konjufca.

On je, između ostalog, rekao da je Skupština spremna da bude što bliže ANUK-u i da rade kao dve institucije za važne procese u zemlji.

Predsednik Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport Ardijan Gola istakao je potrebu da se pokrene široka debata, kako bi naučni radovi naučnika Albanoloških Nauka bili prepoznati kao važeći za akademski napredak.

U međuvremenu, akademik Mehmet Kraja, nakon zahvalnosti predsedniku Konjufci na poseti i iskazanoj spremnosti za produbljivanje saradnje između dve institucije, govorio je o projektima, konferencijama i publikacijama ANUK-a.

Takođe, akademik Kraja je naglasio da se pored projekata radi na unapređenju uloge ANUK-a.