Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za nadzor javnih finansija

21.07.2021

Komisija za nadzor javnih finansija, koju je predsedavala predsednica, Hykmete Bajrami, razmatrala je dva izveštaja revizije i to: Godišnje finansijske preglede Ministarstva unutrašnjih poslova za 2020. god. i Izveštaj revizije godišnjih finansijskih pregleda  RKV  ”Hidroregjioni jugor” A.D.  Prizren, za 2020. god.    

Tokom razmatranja Izveštaja revizije Godišnjih finansijskih pregleda MUP-a za 2020, predsednica Bajrami, je objasnila  da je izveštaj sa okvalifikovanim mišljenjem i da ima mnogo nalaza u ovoj instituciji,  zahtevajući od Ministra  Sveçla  da adresira ove nalaze i da imaju Plan delovanja za sprovođenje preporuka, s obzirom da prema njoj, evidentirano je mnogo zakonskih kršenja.  

Poslanica, Mirlinda Sadiku, koja je bila i izvestilac,  redom je nabrajala nalaze u ovom Ministarstvu bazirajući se na nalazima revizora, naglašavajući  i preporuke revizora. Sa poslednjim naglaskom ona je  istakla neke od nalaze kao što su: ne ispravno budžetsko planiranje, prekoračenje ugovora, slabosti u projektima, ne realizovanje projekata u vremenskim predviđanim rokovima itd.

 
Ministar,  Sveçla, tokom svog izveštavanja  je rekao  da su veoma zabrinuti u vezi ovog nalaza i da su se složili sa nalazima i preporukama revizora.  

“Nalazi stoje i obavezujem se da ću preporuke adresirati i da će stanje  biti poboljšano“, rekao je ministar   Sveçla, govoreći hronološki o nalazima. 
 
On je priznao  da je tokom te godine bilo  loše menadžiranje i zloupotrebe budžeta kao i nedostatke u sistemu  e-imovina i da već, prema njemu, sada su adresirani svi nalazi, govoreći šire o postupcima koji su preduzeti  Planom delovanja.   

"Preduzeću mere prema  odgovornim  osobama kao i ekonomskim operaterima“, rekao je među ostalog ministar, Sveçla, odgovarajući na sva pitanja i  zabrinutosti članova Komisije.  

Nakon iscrpljene diskusije, Komisija je podržala preporuku koja je iznesena od poslanice Mirlinda Sadiku, dok izveštaj nije dobio podršku komisije za procesiranje na plenarnu sednicu. 
 
Komisija je u nastavku razmatrala i Izveštaj revizije godišnjih finansijskih pregleda RKV-a  ”Hidroregjioni jugor” A.D.  Prizren, diskutirajući sa prisutnim predstavnicima ove kompanije u vezi nalaza revizije i preporukama kao i  njihovom adresiranju.