Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za spoljne poslove i dijasporu

05.05.2021

Danas je Komisija za spoljne poslove i dijasporu održala svoju redovnu sednicu, koju je predsedavao poslanik Haki Abazi predsednik, u kojoj za izveštavanje  u vezi posete u Briselu bio je pozvan  prvi zamenik Premijera  za Evropske integracije, razvoj i  dijalog,  Besnik Bislimi.  

 Abazi je istakao  da je ova sednica sazvana u cilju da  Komisija  kontinuirano bude informisana  o  značajnim procesima  kroz koje prolazi naša zemlja,  fokusirajući se  kod dijaloga i poslednje posete u Briselu.  

„Dijalog čini srž problematike sa kojom se Kosovo suočava od 2011. god.,  dijalog koji se odvijao uz mnogo poteškoća kroz razne faze, kao rezultat izostanka detaljnih materijala kroz kojih  je prošao  ovaj proces“ naglasio je Abazi. 
 
Što se posete i susreta u Brisela tiče, zamenik Premijera,   Bislimi, je naglasio da u vezi ovog  pitanja  pripremio je pismeni  izveštaj, koji ima informacija o svim događajima, istakavši  da susreti sa  g-dinom Miroslavom Lajčakom, izaslanika Eu-a za dijalog Kosovo – Srbija, ne odnose  se na sam dijalog nego više imaju informativni karakter.  

“Pismeni izveštaj daje detaljne informacije o tome šta se razgovaralo u Briselu. Razlog održavanja ovih susreta sa g-dinom Lajčakom ne odnosi se na dijalog, jer dijaloga nije bilo, nego je bilo potrebno da se naša ekipa detaljno informiše o tome šta se desilo tokom ovih godina u fazi dijaloga“, naglasio je Bislimi.  

Sa druge strane članovi Komisije  su postavili niz  pitanja g-dinu Bislimi, i iznosili svoje stavove u vezi dijaloga i posete Briselu. 

Potom je Komisija je konstatovala da  se sednica mora nastaviti  sa zatvorenim vratima, zbog konfidencijalnih pitanja.  

Nakon iscrpljene rasprave sa zatvorenim vratima,  Komisija je otvorila rad usvajajući svoju delatnost  za koju su glasali svi prisutni poslanici.  

U vezi formiranja grupa prijateljstva sa ostalim zemljama, Komisija se složila da se na početku dobijaju predlozi parlamentarnih grupa za članove. 

Na samom kraju, Komisija je odlučila da se na narednoj sednici poziva za izveštavanje Donika Gërvalla-Schëarz, ministar spoljnih poslova i dijaspore.