Skupština Republike Kosova

Nastavljen je rad plenarne sednice Skupštine

11.12.2020

Skupština Kosova danas je nastavila rad sa tačkama plenarne sednice od 10. decembra 2020. godine.

Predsedavajuća sednice, zamenica Predsednice Skupštine Arberie Nagavci, započela je rad glasanjem o preostalim tačkama od juče: Rezolucije koju su predložili poslanica Mimoza Kusari-Lila i grupa podržavajućih poslanika i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, koje su ponovo odloženi zbog nedostatka kvoruma.

Potom je sednica nastavljena pregledom pet godišnjih izveštaja: Izveštaja Regulatorne kancelarije za energiju za 2019. godinu; Izveštaja Regulatornog organa  za elektronske i poštanske komunikacije, za 2019. godinu; Izveštaja javnih preduzeća, operatora prenosa i tržišta, za 2018. godine, kao i  Izveštaja za 2019. godinu;  I Izveštaj o stanju životne sredine na Kosovu 2018 - 2019., za koji nije bilo kvoruma za donošenje odluka. 
Nakon toga, predsedavajuća nastavila je rad sa parlamentarnom raspravom o suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici povodom kampanje podizanja svesti u roku od 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, na zahtev poslanica Vlora Limani - Hajnuni i Lirije Kajtazi, podržane od 8 drugih poslanika.

Poslanica Vlora Limani  - Hajnuni, koja je govorila kao pokretač ove rasprave, između ostalog je naglasila da, nažalost i zbog Covid 19, broj slučajeva nasilja u porodici nastavlja da raste.
Prema njenim rečima, u 2018. godini četiri žene su ubijene kao rezultat porodičnog nasilja, isto se dogodilo i 2019. Poslanica, Limani-Hajnuni,  naglasila da je samo ove godine bilo šest žrtava porodičnog nasilja sa smrtnim ishodom, uključujući i devojčicu od 9 godina.

 „To pokazuje da kosovske institucije još uvek nisu uspele da stvore efikasan mehanizam za sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici. Štaviše, neretko vidimo selektivnu  pravdu od naših institucija zakona i reda, kada se tretiraju slučajevi porodičnog nasilja “, rekla je poslanica Limani-Hajnuni.

Nakon izlaganja inicijatora, govorili su i predstavnici poslaničkih grupa.

U ime Pokreta Vetevendosje, govorila je poslanica Saranda Bogujevci, rekavši da uključivanje Istambulske konvencije u Ustav Kosova predstavlja napredak Kosova u zaštiti žena od porodičnog nasilja.

“ Uprkos tome, nasilje u porodici na Kosovu i dalje zabrinjava i ima zaostajanja  u sprovođenju zakona“, rekla je  Bogujevci.

U ime PG LDK-a je govorila poslanica Saranda Musliu i rekla da velik broj slučajeva nasilja u porodici treba da alarmira  institucije za hitne postupke.  

„Ima slučajeva nasilja u porodici koji se uopšte ne prijavljuju u policiji  i moramo  biti veoma pažljivi  zajedno sa organizacijama civilnog društva   koje se više puta zahtevale podršku politike“ rekla je ona.  

Besa Ismaili, iz PG  PDK-a je rekla da mnoga denonciranja nasilja protiv žena  nisu realan prikaz  ovog fenomena  i u većini slučajeva autori nasilja  ostavljaju se u slobodi.  

“ Ali postoje i šutljivi glasovi,  koji nemaju hrabrost  da govore,  kao posledica ne pomoći od institucija“ rekla je Ismaili.  

Poslanica,   Teuta Haxhiu, u ime AAK-a, je rekla i u danima kada se održava kampanja senzibilizacije  protiv nasilja na osnovu polova, ima slučajeva  prijave nasilja u porodici na toj osnovi.  

“Moramo se  maksimalno angažovati  zagovaranjem što više bude  moguće  za izmenu situacije  u  zajedničku dobrobit, jer jedino time možemo stvoriti  zdravo društvo bez nasilja“ rekla je ona.  

U ime Vlade, ministar za rad i socilajno staranje,   Skënder Reçica, rekao je da se nasilje u porodici mora sankcionisati i kazniti shodno  domaćem zakonodavstvu i međunarodnih  konvencija za sprečavanje nasilja protiv žena.  

„Aktuelnim zakonom o socijalnoj i  porodičnoj  službi,  definisana je uloga i odgovornost socijalnih službi  na centralnom i lokalnom nivou,  kao i  obuhvaćanje državnog sektora u pružanju socijalnih i porodičnih usluga“ rekao je    Reçica.

Prema njemu,  u data bazi ovog ministarstva,  ima podataka o povećanju  broja nasilja nad ženama  tokom pandemije Covid 19., što je  veoma zabrinjavajuće. 
 
U vezi  toga, diskutovali i ostali poslanici. Nakon završetka diskusija, inicirajuća  rasprave,  Vlora Limani-Hajnuni, predložila je  rezoluciju  kojom se zahteva od Vlade  Republike Kosova, veći  angažman i efekasnije koordinisanje državnim mehanizama  za sprečavanje nasilja u porodici  i  zahtevala od poslanika  da glasaju za.  

Nacrt  predložene rezolucije, nije izneto na glasanje zbog izostanka kvoruma. Zbog tih okolnosti, sednica je prekinula rad, o čijem će nastavku  odlučiti Predsedništvo Skupštine.