Skupština Republike Kosova

Održana je virtuelna debata „Ekonomski oporavak“

15.12.2020

Kako bi razgovarali o ekonomskim posledicama izazvanim pandemijom COVID-19 na Kosovu, merama preduzetim za njihovo otklanjanje, kao i o ekonomskoj situaciji uopšte u našoj zemlji, Forum za parlamentarnu transparentnost danas je održao virtualnu debatu na temu "Ekonomski oporavak" .

Raspravi su prisustvovali predstavnici tri najveće parlamentarne grupe, VV, LDK i PDK, predstavnici organizacija različitih ekonomskih udruženja, kao i predstavnici civilnog društva.

Diskusijom je moderirala Albana Rexha iz organizacije Demokraci plus, koja je na svom otvaranju izložila trenutnu situaciju u zemlji i izazove sa kojima se suočavaju građani i preduzeća.

Predstavljajući stavove PG Samoopredeljenje u vezi sa tom temom, poslanica Mimoza Kusari-Lila rekla je da je državna pomoć "Zakon o oporavku" koju je trenutna vlada pružila građanima i preduzećima koja posluju na Kosovu loša i kao takva razlikuje se mnogo iz hitnog fiskalnog paketa, koji je osigurala vlada Kurtija.

Štaviše, Kusari-Lila je naglasila da su prema ovom zakonu, osim činjenice da ne postoji kategorizacija sektora, najveći korisnici vlasnici preduzeća, a ne građani.

Iz redova PG Demokratske lige Kosova, poslanik Shkelzen Hajdini rekao je da je svrha ovog paketa da u teškim vremenima, poput onoga s kojim se suočavaju građani i preduzeća na Kosovu, osećaju ruku države, dok se ekonomija spašava od najgoreg.

Između ostalog, naglasio je da iako u početku Nacrt zakona za oporavak nije uživao podršku svih političkih partija, treba ceniti, kako je rekao, odraz PDK-a za podršku i glasanje o Nacrtu zakona.

S druge strane, poslanik iz redova PG Demokratske stranke Kosova, Sejdi Hoxha, naglasio je da je trenutnoj vladi trebalo šest meseci da odobri ovaj zakon.

Govoreći o podršci koju je PG PDK konačno dala Zakonu o ekonomskom oporavku, Hoxha je rekao da kada je u pitanju dobrobit građana, stranka koju zastupa nimalo ne okleva da sarađuje sa drugim strankama, bilo da su na poziciji ili u opoziciji. Kako je rekao, PDK je opozicija vlasti, ali ne i države i građana.

Debata je nastavljena raspravama drugih učesnika.

Prema predstavniku Instituta Riinvest, Albanu Hasaniju, kako drugi paketi podrške građanima i preduzećima ne bi uzeli toliko vremena za odobrenje i prošli bez stranačkih preferencija, unutar Skupštine mora se stvoriti osnovni politički konsenzus.

U međuvremenu, Nexhat Hasani, predsednik Udruženja izvoznika, rekao je da je u takvim situacijama dobro da se vlada usredotoči i pomogne u onim sektorima koji su suočeni s rizikom, a ne u sektorima koji, prema njegovim rečima, u vreme pandemije nisu hitne, kao što je slučaj sa kapitalnim ulaganjima, s posebnim naglaskom na izgradnju novih puteva.

Diskusije učesnika praćena su pojašnjenjima poslanika, koji su šire razradili svoje stavove o obrađenim pitanjima.

Debati u ovom formatu nastaviće se i u budućnosti, s drugim temama.