Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za nadzor javnih finansija

15.12.2020

Komisija za nadzor javnih finansija održala je danas redovnu sednicu, kojom je predsedavao predsednik Bedri Hamza, na kojoj je razmotren Izveštaj revizije o godišnjim finansijskim izveštajima za 2019. godinu za Poštu Kosova.

Izveštaj revizije o godišnjim finansijskim izveštajima Pošte, predstavila je poslanica izvestilac Arta Bajralia.

U izveštaju revizije prema rečima poslanice Bajralia, postoji loše upravljanje imovinom, dok je dato mišljenje protiv, gde finansijski izveštaji ne predstavljaju pravičan prikaz.

Prema njenim rečima, ovaj izveštaj direktno prikazuje neuspehe preduzeća, koje je postalo teret državnom budžetu.

Predsedavajući Odbora Pošte Kosova Leonard Shabanaj rekao je da je situacija u preduzeću zabrinjavajuća i da su gubici milionski.

Shabanaj je rekao poslanicima da su od Menadžmenta Pošte obavešteni da je od 25 preporuka Nacionalne kancelarije za reviziju, sprovedeno samo 11.

Dok je vršilac dužnosti Izvršnog direktora Pošte Kosova, Xhevdet Smakiqi, pojasnio da je sprovedeno 11 preporuka, ostale su u procesu, dok se založio da će se do februara 2021. godine sprovesti sve preporuke date od strane NKR-a.

Smakiqi je takođe istakao pitanje imovine Pošte Kosova, gde prema njegovim rečima samo na severu Kosova, 19 od ove imovine od 1999. godine koristi Državna pošta Srbije. 

Ostali poslanici, članovi Komisije za nadzor javnih finansija, takođe su izrazili njihovu zabrinutost zbog teške situacije u Pošti Kosova.

Predsednik Komisije Bedri Hamza rekao je da je ova situacija, ne samo u Pošti Kosova, već i u drugim javnim preduzećima zabrinjavajuća.
 
Zahtevao je od Odbora Pošte da se što pre popune rukovodeće pozicije, jer je sa vršiocem dužnosti nemoguće promeniti situaciju u Pošti i drugim preduzećima.


Sednica je nastavljena diskusijama i pitanjima poslanika, koji su odgovore dobili od strane predstavnika Pošte.

Na kraju, Izveštaj revizije o godišnjim finansijskim izveštajima za 2019. godinu za Poštu Kosova zajedno sa ostalim izveštajima javnih preduzeća ostavljen je za glasanje na narednoj sednici.

Takođe je odloženo za narednu sednicu Razmatranje Izveštaja revizije o godišnjim finansijskim izveštajima za 2019. godinu za Regionalno preduzeće vodovoda “Južni hidroregion” a.d. Prizren.